Faranghe - een italiaanse woonboerderij

worteltjestaart met hangop

Nieuwsbrief

La Dolce Vita - Eten & drinken

Worteltjestaart met hangop van sinaasappel

 

ingrediënten

300 gram wortelen
5 eierdooiers
200 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
5 eiwitten
1 theelepel zout
250 gram gemalen hazelnoten
8 eetlepels gezeefd broodkruim (80 gram)
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel rum
geraspte schil van 1 citroen
boter om in te vetten

Voor de hangop:
de schil van 1/2 sinaasappel en een beetje sap van de sinaasappel
500 gram volle yoghurt
paar theelepels poedersuiker

Taartvorm van ongeveer 26 cm doorsnee en ingevet. Schone theedoek.

Bereidingswijze:

Het ongewone van deze worteltaart is dat er geen bloem in voorkomt. En juist daarom is het deeg na het bakken zo verrukkelijk luchtig. Eigenlijk is het biscuitdeeg, waarbij bloem en zetmeel door de worteltjes, noten en het wittebroodkruim worden vervangen. Het is dus niet glutenvrij!

  1. Oven voorverwarmen op 160 graden of stand 3 van een gasoven.

  2. De wortelen goed afborstelen in ruim koud water en laten uitlekken. Op een middelfijne rasp raspen.

  3. De eierdooiers in een kom met water zeer luchtig roeren.

  4. Bij beetjes twee-derde van de suiker en de vanillesuiker er goed kloppende aan toevoegen. Blijven kloppen tot beide soorten suiker zijn opgelost.

  5. De eiwitten met zout in een andere kom zeer stijf kloppen. Er tegen het einde de rest van de suiker bij laten glijden en ook hier blijven kloppen tot alle suiker in het eiwit is opgelost.

  6. De eiwitmassa op de dooiermassa leggen en erbij doen de geraspte worteltjes, gemalen hazelnoten, wittebroodkruim, bakpoeder, kaneel, rum en geraspte citroenschil.. Dat alles voorzichtig door elkaar spatelen.

  7. Een springvorm met doorsnede van 24 cm beboteren. Het deeg erin doen en de vorm op de middelste richel van de voorverwarmde oven plaatsen.

  8. Baktijd 60 minuten.

  9. Maak een hangop van de yoghurt door het uit tte laten lekken in een opgeknoopte theedoek boven een bak. Kan wel een paar uurtjes duren voordat je een dikke smeuige massa hebt.

  10. Doe de rasp van de sinaasappelschil (alleen het oranje niet het bittere vruchtvlees) bij de uitgelekte yoghurt, verder op smaak maken met een beetje poedersuiker en wat druppeltjes geknepen uit de sinaasappel. Niet te veel want dan wordt de yoghurt weer te dun.

  11. Streepje hangop naast of op je punt worteltaart en nog een beetje sinaasappelrasp erop.

 

Andere toetjes: Sorbetto di limone of Vin Santo e cantuccini of Torta di limone of panna cotta con pere of pere con formaggio